Vi satsar på ekologiska råvaror

ekologiska råvarorNär vi bestämde oss för att öppna en franskinspirerad restaurang i Stockholm var det lika självklart att enbart använda oss av ekologiska och närproducerade varor, som det var att restaurangen skulle ha ett franskt koncept. Ekologiskt innebär att varorna inte är producerade eller besprutade med konstgödsel och kemiska bekämpningsmedel. Det innebär också att man har använt sig av en rättvisare djurhållning, där djuren har fått spendera mycket tid utomhus och bara fått äta ekologiskt foder. Skulle något av djuren bli sjuka, används medicinerna med största försiktighet. Ekologiskt innebär också att inget GTO har används, vilket står för genetiskt modifierade organismer.

Närproducerat

Närproducerad mat innebär i sin tur att maten är lokalproducerad och därmed inte har transporterats långa sträckor för att slutligen komma fram till vår restaurang. Vi anser det vara gynnsamt eftersom att vi då får ta emot färska och fina varor samtidigt som den gynnar den lokala produktionen. Den främsta anledningen till att vi väljer att inhandla närproducerade varor beror på att det är snällast mot klimatet. Det blir med andra ord ett vinnande koncept för alla inblandade parter.

Förutom att medvetet handla ekologiskt och närproducerat försöker vi dessutom att anpassa vår meny efter vad det är för säsong. Det innebär alltså att menyn kan skilja sig på sommaren och vintern. Det beror främst på miljön, då det är bättre att använda sig av råvaror som det finns mycket av, men också på att maten som gäller för säsongen är både smakrik och kvalitativ.

Varför bör man välja ekologiskt och närproducerat?

Att handla ekologisk mat innebär bara fördelar. Det är bättre för hälsan, då ekologisk mat innehåller fler näringsämnen samtidigt som det inte innehåller kemiskt framställda ämnen som kan vara skadliga för kroppen. För det andra används heller inte konstgödsel, GMO och kemiska bekämpningsmedel i odlingsprocessen. Det leder därmed till att inga farliga ämnen hamnar ute i naturen, där de annars kan göra skada på djur, arvsmassa, växtlighet och diverse ekosystem. Vidare innehåller ekologiskt mat heller inte några konstgjorda tillsatser, utan är det mest naturliga alternativet till kost. Slutligen leder ekologisk mat till en rikare mångfald på vår jord. Det beror på att inga kemikalier rubbar balansen i naturen. Det vilda köttet är från jägare i trakten. Och givetvis är vildsvinsköttet trikintestat

När man bestämmer sig för att handla lokal och närproducerad mat gynnar det området där man själv bor samtidigt som det ger upphov till fler arbeten. Det blir vanligare och vanligare att butiker på de lokala gårdarna öppnar, där konsumenterna kan välja att handla. När maten slipper att transporteras långt, behöver den heller inte lagras, vilket resulterar i högre kvalitet på maten vi köper. Närproducerad mat behöver inte vara ekologisk mat, men kan vara det.

Vi vill ta vårt ansvar

Trots att vi gärna ville öppna en fransk restaurang, kändes de både orättvist och omoraliskt att handla våra råvaror och ingredienser direkt från Frankrike. Därför försöker vi i största möjliga mån att hitta de varor vi behöver i Sverige, även om undantag ibland måste göras. Vi tror det är något vi vinner på i längden samtidigt som kunderna blir glada och jordklotet mår bättre.