Baka en egen Fransk Chokladtårta

Fransk ChokladtårtaDet franska köket har gjort avtryck på människor världen över, vilket inte är konstigt då det består av både en varierad kost och en smakrik upplevelse. De franska huvudrätterna är många till antalet samtidigt som de är väldigt goda, vilket gör att de franska efterrätterna ofta hamnar lite i skuggan. På vår restaurang Montmartre, som ligger centralt beläget i Stockholm, har vi skapat en meny med personliga favoriter och noggrant utvalda läckerheter både gällande mat och dessert. Förutom de klassiska efterrätterna som crème brulée och croissanter, serverar vi dessutom bakverk och hemmagjorda tårtor med inspiration från Frankrike.

Krämiga chokladtårtor

Ett bakverk som utmärker sig från resten, enligt oss, är den franska chokladtårtan. Den ska enligt tradition vara krämig, gärna med någon form av chokladglasyr över sig och kan serveras med mängder av olika tillbehör eller bara som den är om man hellre föredrar det. Många blandar lätt ihop den franska chokladtårtan med den svenska kladdkakan, vilket alltså inte är samma sak. Den främsta skillnaden är att tårtan görs på en mörkare choklad medan kladdkakan bakas med hjälp av kakao. Det finns också vissa skillnader gällande konsistensen. En fransk chokladtårta ska vara krämig medan en kladdkaka vanligtvis är väldigt seg.

En omtyckt variant på vår meny är den franska chokladtårtan med frukt. Våra gäster får själva välja vilka frukter de vill ha till desserten, men omtyckta förslag är jordgubbar, kiwi eller hallon. Vi serverar också en fransk chokladtårta tillsammans med nötter och rikligt med chokladsås, för en riktigt krämig smakupplevelse.

Vi delar med oss av våra bästa recept

Det kan vara svårt att få till sin fösta franska chokladtårta. Många gånger kan resultatet bli alldeles för torrt eller så blir det för mycket mörk choklad, så att bakverket istället blir för stark i smaken. Vi tänkte därför att vi skulle dela med oss vårt bästa recept på chokladtårta, som både är lätt att göra hemma och dessutom god att äta. Det färdiga resultatet rekommenderas att servera med hemmagjord chokladsås, nötter och vaniljkräm. Tårtan passar perfekt till alla typer av festligheter, då den har en krämig botten gjord på choklad och söt vaniljkräm kombinerat med den saltiga smaken av cashewnötter. Det är helt klart en smakexplosion utan dess like, där saltet bryter av det söta på ett enastående sätt.

För att laga tårtan behöver man hundrafemtio gram smör och trehundra gram mörk choklad. Till smeten behövs fem ägg, två deciliter strösocker, lite salt, en vaniljstång och två deciliter vetemjöl.

Man börjar med att sätta ugnen på 175 grader, varpå man kan börja smälta både smöret och chokladen tills de fått en slät konsistens. Därefter vispar man ägg, strösocker, salt och vaniljflagor tillsammans tills det blir poröst. När det är klart häller man i vetemjöl i äggsmeten, varpå chokladen och smöret försiktigt tillsätts. Smeten fylls därefter i en form, vilken bör vara insmord. Sedan är det bara att ställa in tårtan i ugnen i tjugo till tjugofem minuter beroende på önskat resultat. När kakan har svalnat är det bara att tillsätta nötter, chokladsås och vaniljkräm.